sEceBis RAhsiA

Wednesday, April 9, 2014

saya dah bersalin

assalamualaikum...

haii..huhuh...mahap2 lama betol tak update belog yg cumil ni..hihi...rindu pulak kat belog ak yg kiut miut ni..kiut ker!!!okey..sebenarnya bulan 12 aritu ak dah selamat melahirkan baby boy...bulan 12 ye..sekarang dah bulan 4..ntah pape la budak intan ni..sori ler..malas yg melampau dan ditambah dengan kesibukkan..itu pasal la lama tak hapdet...ngeee...

ok..ak nk cite tentang pengalaman bersalin ari tu..ak masok wad 3 ari awal..suke sangat duduk lam wad..ntah pape..lama2 tu bukaan rahim ak cume 2cm..x naik..statik je kat 2cm tu...soba je la..pagi jumaat dalam pkol 3.30am ak tersedar sebab rasa ad air kuar..ingt ak terkencing..rupenye air ketuban dah pecah..huhu...gagah la ak berjalan ke kaunter nurse nk bg tau..masa tu dah x boleh nk check bukaan lagi sebab air ketuban dah pecah..melainkn ak dah sakit sangat baru dieorang akan check...oleh sebab air ketuban dah pecah ak pun start la misi merayau2 nk bagi bukaan cepat..smpai suami aku dtg tgk die ckp ak dah macam orang meroyan je..sodih tol...

tunggu punye tunggu ak tetap x sakit..selera makan jangan cakap la..kemain berselera..smpai budak katil sebelah tgh sakit pun ak pelawa makan..tapi ak tabik la kat budak tu..wpun bukaan dah 6cm muke die steady je..t korg tgk time ak sakit plak ye..hihi....ok..ak tolong la panggilkn nurse utk budak tu sebab die dh sakit sgt..sian die..lepas je budak tu tolak laboor room tinggal la ak sorg2 kat katil..dah la dpt katil ujung..x de orang pulak..sadis betol la time tu..mula la nak nangis sbb ak ni x de la sakit2 lagi..mlm tu dlm kol 8.00pm doktor dtg check..dieorg pun pelik ak x sakit2 lagi..dieorg terpaksa la check..skali bile check bukaan masih sama..2cm lagi..nak nangis rase..bile la si kenit ak nk kuar..lepas bincang2 doktor cakap..dieorang akan tunggu sampai pukul 3.30am esok..klu bukaan masih 2cm dieorang terpaksa masokkn ubat..sebab air ketuban dah pecah nk dekat 24jam..maknanya 3.30am masok ubat pkol 6 tolak laboor room...bile dengar masok ubat ak dah takot sangat..huhu..ak pun kol suami minx ampun minx maaf...halalkan sume makan minum...huhu..siap kol mak n msj adik bradik n kawan2...hahah...sadis betol la time tu ak rase...huhuh...

pkol 10pm ak nk tdo..tapi mcm biasa sebelom tdo ak akan pergi membuang ap yang patot..skali kuar je dari toilet ak sakit perot..x leh nak jalan...siap pegang dinding n ckp..aduhhh...sakitnye...nasib la kakak kat katil yg depan sana nmpk ak pegang dinding..die tya ak nape..ak cakap la ak sakit perot..x leh nak jalan...kakak tu panggilkan nurse n nurse minx pegi bilik CTG utk check bukaan..ak jln time tu macam kure2..siyes x leh nk jalan..sakit sangat..tapi masih boleh gelak2..senyum2..smpai kat bilik CTG dieorang check bukaan..skali tgk bukaan dah naik jd 3cm..nurse pun suruh ak kemas2 baju n barang baby letak kat bilik CTG sbb ak dah nk bersalin n dieorang suruh duduk kat bilik CTG tu sebab senang nk tgk keadaan ak..ak pun g la kat katil n kemas barang..otw ke bilik CTG ak dah makin sakit..nk jalan pun x leh..kene ngensot plak..huhuh...nasib la smpai kat bilik CTG..smpai je kat bilik tu ak baring n melayan sakit kontraksi...fuhh...mmg sakit giler..sakit yang tak dapat di gambarkan...huhuh...nasib kat katil tu ad besi2...ak berpaut kat besi2 tu nk tahan sakit..sambil2 tu tarik2 rambut..haha..dah macam mak limah dah ak..katil ak pulak dah bergerak2...sakit sgt dktr praktikal pun dtg check..die ckp bukaan masih 3cm..maka di suntiknye bontot ak dengan ubat tahan sakit bagi menenangkan ak...tp suntik cam ne pun tetap sakit..sampai nurse dtg kat ak tenangkn ak..nurse tu baca kan ayat n usap kat perot ak..die suh ak kuat..die ckp die tau sakit sebab ak cakap kat die sakit nurse...hihihi...

bile tgk keadaan ak dh macam nk teran2 nurse senior dtg..die tya ak ad minum air selusuh ke...ak ckp x de..ak mmg x minum pun...biar la sakit cam ne..ak redah je..nurse tgk ak yg mcm nk bersalin sangat dh terus tolong checkkn bukaan...skali bile nurse senior check bukaan dah 6cm..terus nurse tu membebel marahkan doktor pelatih..dieorang la tolong tukarkan baju ak..pegang hp ak n tolak ak ke laboor room..sblm tolak laboor room sempat ak kol suami..ckp ak nk bersalin dah..skali ak belom tolak laboor room lagi suami ak dah smpai..hihi..punye la nebes die...hik3..masa tolak laboor room tu ak dh mula mamai2 sebab ubt yg doktor tu suntik kat bontot tadi..sampai nurse yg tengah tolak kejutkan ak..tapi ak sempat jawab  "x pe nurse..nnt saya sakit saya sedar"...hihi..kemain...sampai kat laboor room die org siapkan barang sume..time tu ak dah sakit sangat...ak panggil dktr ckp nk teran dah..skali doktor datang check ..die ckp jap lagi teran..time tu dktr kuarkn air kencing ak sume...time sakit2 tu ak pulak dahaga..minx air kosong..nasib nurse bg n layankan je kehendak ak ni..huhu...bile dah sakit sangat ak ckp dktr nk teran...skali dktr ckp teran la...dan2 time tu ak x reti cam ner nk teran..haha...bile x bg teran nk teran..dah suh teran x nk pulak...huhu...ak cube2 tp x leh..pastu dahaga..nk air..belom sempat nk minum dah sakit blik..letak balik air..nurse n doktor yg handle ak gelak je tgk..macam2 peel btl...alhamdulillah ak teran2 akhirnya baby pun kuar pkol 1.49am..ak tau baby kuar pun lepas dengar nurse ckp alhamdulillah..time baby betol2 kuar suami ak pun masok..jd die tgk sendiri anak die kuar..tp suami ak macam nk pitam..hehe..die bisik kat ak besar betol ma...lepas baby kuar nurse tunjuk n tya ak baby ap..ak pun jawab..baby boy..nurse potong tali pusat sume die letak kat atas perot ak dengan lendir2 tu..nurse ckp kat suami..azankn la..suami ak lak lepas tgk bawah ak masa masok td terus mcm x tentu arah sebab takut..terlupe cam ne nk azan..tergagap2..last2 nurse suruh kuar n azan kn lepas die dah bersih...

siap jahit..minum milo..baby pun dh ok ak tolak ke wad dah..time letak baby kat sebelah rase mcm x cye..ak dah ad anak n anak ak dah kuar..menangis kejap..nangis hiba..tolak ke katil nurse  kat wad tya ni sape...nurse yg tolak ckp la nama ak...die org terkejut sebab cpt baby kuar..ak lega sgt2...nurse terus bg hp kat suami...suami duduk kat ak kejap..azankan baby sume..pastu suami kene balik sbb x leh duduk situ..skali toleh sebelah member ak yg sakit td pun dah ad..rupenye die pun br gak kuar..dlm 12 lebih baby die kuar..makanya anak kami sebaya..hihi...die baby gurl..ak baby boy...tapi baby ak kena pantau sbb air ketuban dah pecah nk dekat 24jam..die dpt kejap ke ngan ak..t.ari sok tu baby ak kene hantar kat ncu sbb kurg gula dlm darah n baby menggigil..nk tau sebab ap baby ak menggigil..sbb uri die simpan dlm peti ais..bijak x...huhu...masalahnye mertua ak pun sama2 terlupa ttg uri tu..nasib suami ak termimpikn uri dlm peti ais..terus suami ak blik kg n minx mak ayah die tanamkan..esok tu br baby ok n dah boleh kuar...lega sgt...smpai umah baby kene kuning..seminggu gak rasenye baby kuning...elok je kuning baby kene sakit mata..ad selaput dlm mata die..terpaksa berulang ke hospital utk dptkn rawatan..sakit mata anak ak lama dalam sebulan lebih gak..alhamdulillah sekarang dh ok..awal dlu baby ak kene sawan tangis..tp skrg dah x terok mcm mula2 ari tu..klu x die boleh nangis nk dekat sejam..anak ak x leh bg die merajuk..anak ak kuat merajuk tau..mgkin mewarisi sikap ak masa ngandung dlu..pastu kene cakap lembut2...jgn marah2 die...tu pun mewarisi sikap ak masa ak mengandung..x boleh suami tinggi suara ckit..kompem ak nangis..sentap hokey..mertua pun x leh ckp kasar ngan ak..kompem ak sentap..haha..kadang2 terpikir klu ngandung lagi skali ak nk kawal diri..x mo mcm tu..tp klu dah pembawakan mcm tu nk wat cam ner kan...skrg baby ak dh nak masok 4 bln 14.4.2014 ni...wahh...mcm cntik plak tarikh tu kn...hihi...owh ye..nama baby ak Izzul Haq bin Mohd Norizwan...pendek je nama die..tapi keras bak kata org tua2..anak sulung kn..hihi...baby ak lahir 3.16kg...skrg dah 7++..wpun masa mengandung perot ak comey aje..tp die penuh kat dalam tu...huhu...

okey la..cukup dlu ye citer pasal anak ak..t ak cite pasal len plak..byk nak cite..tp x tau nk cite ap..haha....ok la..doa2 la mud ak rajin nk menaip ye...hihi..oh ye..mahap la..gmbar x smpat nk letak lam lapy..kat fb ad..hahha..k sume..bubye...

3 comments:

  1. saya ada menjual pakaian menyusu, peralatan & kelengkapan menyusu.
    fanpage fb : Azeramya
    blog : azeramya.blogspot.com.
    sudi-sudi lah singah ye.. mana tahu kalau berminat nak beli. tq

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete